Jelenleg az epítőanyagok ára napi szinten változik. A feltüntetett árak csak tájékoztató jellegűek! Az aktuális árakról kérjük, érdeklődjön elérhetőségeinken.

Kerítés építése

A kerítés elzárja a tulajdont, s egyben védelmet nyújt más állatok, emberek bejutása, valamint különböző környezeti tényezők ellen (víz, szél, növények). A mai kerítések mind anyagfelhasználásban, mind formában sokban eltérnek a régen épített kerítésektől, s amennyiben az OTÉK (Országos Településrendezési és Építési Követelmények) követelményei mellett nincsenek egyéb helyi szigorítások, akkor szabadon választhatjuk meg miből is építkezünk.

OTÉK kritériumok:

- A kapukat oly módon kell kialakítani, hogy azok ne a közterület felé nyíljanak.
- Főszabály szerint a tömör kerítés maximum 2,5 m magas lehet.
- Üdülőterületen főszabály szerint csak nem tömör kerítés vagy élő sövény létesíthető.
- A telken belül tömör kerítéssel nem válaszhatók el az egyes külön használatú telekrészek.
- Az elrendelés nélkül létesített kerítést pedig a tulajdonos bármikor el is bonthatja.


I. A kerítés funkciója

Azonban fontos betartanunk néhány "íratlan szabályt" is, hogy kerítésünk maximálisan harmonizálhasson környezetünkkel, s ne csak védelmi funkciót lásson el. Amennyiben ingatlanunk zajos országút mellett áll, kerítésünk felfoghatja a port és a zajt. Ehhez bátran választhatunk robosztusabb, magasabb típust (max. 2,5 m) melyet fából, téglából, kőből és ezek kombinációjából építhetünk. Csendesebb környéken azonban bátran választhatunk áttört felületű kerítést vagy alacsonyabb tömör kerítést. A magas tömör kerítés építése ez esetben kevésbé ajánlott, mert a tulajdonost bezárja, a helyi közösséget pedig kirekeszti, mely mind fizikálisan mind mentálisan is negatív lehet. Főleg akkor, ha valami okán rosszul leszünk kertünkben. Még a város utcáin ilyenkor valaki rögtön fog mentőt hívni, addig kertünkben csak akkor, ha valaki arra jár és látja, hogy rosszul vagyunk, a kirekesztő kerítés pedig mindkettőt akadályozza.

fa kerítéslécek


II. Esztétikai tényezők

A kerítés védő funkciója mára bővül az esztétikai megjelenésre is. Fontos hogy kerítésünk harmonizáljon a környezettel, ingatlanunkkal és az utcaképpel. Érdemes természetes - akár helyileg kitermelt - anyagokkal dolgozunk. Kerüljük a tájidegen, szintetikus anyagokat és a természetellenes színeket(pl. lila kerítés, kék kerítés stb.-ezek a színek maximum üzleteknek ajánlott). Vegyük figyelembe ingatlanunk színét és burkolatait, illetve azt , hogy kerítésünk mennyire illik bele az utcaképbe. Ez utóbbinál lehet a miénk a legszebb kerítés, mely emelheti az utcaképet azonban vigyázzunk arra, hogy építményünk nehogy éppen ennek fordítottját érje el. Fontos kerítésünk karbantartása is, ezzel nemcsak az élettartamát növeljük, hanem esztétikailag is kellemesebb látványt nyújt majd.

Fa kerítések


Kerítés építése fából

A fából épült kerítések természetességük miatt bárhol megállják a helyüket, hiszen a fa formálhatósága lehetőséget nyújt tömör lamellás, vagy éppen áttört léckerítések, hagyományos vagy modern kerítések építésére. A kerítés vasvázára függőlegesen felhelyezett kerítés fák klasszikusabb látványt nyújtanak, míg a vízszintesen felhelyezettek modernebbek. A fakerítés elemek lehetnek egyenesek, vagy egyenetlenek. A kerítéshez felhasznált kerítésléc vége is lehet megmunkált, ez természetesen a függőlegesen felhelyezett kerítésfára jellemző. Létezik az úgynevezett baba kerítésléc, de le is vághatunk egyszerű egyenes vagy egyenetlen kerítésdeszkákat egy félkörívben.

Kerítés lécek


Kerítés elemek, felületkezelés

A Gulyás-Fa Kft. debreceni fatelepén, üllői fatelepén, maglódi fatelepén és kunszentmártoni fatelepén, valamint számos partnercég telepein jó minőségű kerítés léceket vásárolhat nagy méretválasztékban. Kerítéselemeink kezeléséhez szükséges VIDARON festékeket nagy színválasztékban ecsetekkel, valamint felrakáshoz szükséges csavarokat, különböző méretű szögeket vásárolhat meg fatelepeinken.


Kérjen ingyenes árajánlatot kerítésépítéshez szükséges anyagokra! 

06-30/458-2134

kérjen ingyenes árajánlatot