Jelenleg az epítőanyagok ára napi szinten változik. A feltüntetett árak csak tájékoztató jellegűek! Az aktuális árakról kérjük, érdeklődjön elérhetőségeinken.

Hogyan renovájuk régi fapadlónkat? 2. rész

A felület felcsiszolása

A fapadlók egy idő után kopottá, sérültté válhatnak és időnként felújításra szorulnak. A felújítást érdemes a felület lekoptatásával - a fapadló felcsiszolásával - kezdeni, hogy az eredmény látványos és tartós legyen. Cikkünkben arról lesz szó, miként érdemes belevágni a fapadlók felújításába és hogyan érdemes a felület koptatását elvégezni.

Fa parketta felújítása

A fa parketta csiszolása:

A fapadlóról először a látható sérüléseket és a kopott bevonó réteget célszerű eltávolítani egy padlócsiszoló gép segítségével. A tömör parkettákkal ezt a felújítást akár ötször is megismételhetjük, azonban a szalagparketta felső rétegét csak egyszer-kétszer lehet felcsiszolni. Érdemes tehát arra is figyelni, hogy milyen vastag réteget koptatunk le a padlóról, mivel ez befolyásolja a további felújítások lehetőségét.
A parkettaelemek között a faanyagok száradása miatt rések keletkeznek, melyeket nem lehet felületi csiszolással eltávolítani. Ha ezek a hézagok már túl szélesek, célszerű átrakatni a padlót a felújítás megkezdése előtt. Ha saját kezűleg szeretnénk végezni a felújítást, először az egész berendezést pakoljuk ki, majd távolítsuk el a szegélyléceket. Először 40-es szemcsenagyságú papírral csiszoljuk le a padlót. Ha a felület egyenetlen, érdemes először átlós irányban csiszolni, majd következhet a hosszirányban történő csiszolás. A fal melletti részeket – ahol géppel nem tudjuk lecsiszolni – szélcsiszolóval koptathatjuk le, majd töltsük ki a hézagokat speciális padlóhézagoló tapasszal. Ha ez elkészült, 60-as csiszolópapírral végezzük el a simító csiszolást (ha még simább felületet szeretnénk elérni, ismét csiszoljuk át a padlót 120-as csiszolóanyaggal).
A szalagparketták esetében az anyag csekély vastagsága miatt horizontál korongos csiszológép használata ajánlott, mivel a hagyományos csiszológép túl vastag réteget távolítana el a felületéből. A simító csiszolás ez esetben mindenképp szükséges, hogy teljesen sima felületet érjünk el.

Felületbevonás:

Ha végeztünk a felület lekoptatásával, mindenképp figyeljünk oda a megfelelő portalanításra. Ha a felület nincs alaposan portalanítva, sajnos minden apró szennyeződés meg fog látszani a felület festése után. Ecsettel vagy lakkhengerrel vigyünk fel egy erősen kopásálló lakkot a nyers fafelületre. A falakk három rétegben felhordva kellő védelmet biztosít a padlónak. Tartsuk be a gyártó által előírt időt a rétegek felvitele között. A kész lakkbevonat igénybevételéhez pár napot várnunk kell majd. Érdemes 2-3 havonta elvégezni a karbantartó felületi ápolásokat, hogy a padló hosszú ideig megőrizze állapotát.


Tekintse meg fafesték, csiszoló és faápoló kínálatunat fatelepeinken!

Egy szépen átfestett és átcsiszolt fapadló új színt adhat a szobának és a cserélni kívánt régi padló élettartamát évekkel hosszabbíthatja meg gyorsan és olcsón.

Hajópadló kereskedés


Látogasson el fakereskedésünkbe és tekintse meg fafesték kínálatunkat, csiszolópapír kínálatunkat és faápolószer kínálatunkat! Teljes felújítás esetén ismerje meg padlókínálatunkat!

hajópadló kereskedés